Sigara vücudumuzun hemen hemen her bölgesine zarar veren kötü bir alışkanlıktır. Bir tiryaki için sigarayı bırakmak oldukça zordur. Ancak tiryaki bu zararları okuyup öğrendiği zaman sigarayı bırakma isteği çok daha fazla olacaktır ve sigarayı bırakmasına yardımcı olacaktır. İşte bu yüzden sigarayı bırakmaya karar verildiği takdirde önce sigaranın tüm zararlarından bilgi sahibi olmak gerekir.  Sigara; akciğer kanseri, gırtlak kanseri, mide kanseri, mesane kanseri, kalp krizi, inme gibi kalp ve damar hastalıkları, erektil disfonksiyon gibi erkeklerde sertleşme sorununun primer sebeplerindendir. Sigaraya yirmi yaşından önce başlamak ve günlük içilen sigaranın miktarının fazla olması yukarıda sayılan hastalıkların daha kısa sürede ve daha ciddi çıkmasına sebep olur.

 

Sigarayı ağızlıkla içmek, yemekten sonra içmek, ince sigara içmek sigaranın zararlı etkilerini azaltmaz ve yok etmez. Bunlar toplumda yanlış bilinen inanışlardır. Ayrıca elektronik sigaranın zararlı olmadığını zannetmek de toplumda yanlış bilinen bilgilerdendir. Puro, pipo ve nargile kullanmak da sigaradan daha az değil daha fazla zararlı etkiler yapmaktadır.

 

Sigarayı bırakmak için sigara önce beyin de bitirilmelidir. Tiryakiler bunun imkansız olduğunu, sigarayı kesinlikle bırakamayacağını zannederler. Ancak sigarayı bırakabileceğine inandıkları zaman aşağıda bahsettiğim teknikleri de uygulayarak bu alışkanlıklarından kurtulabilirler.

 

Günlük içilen sigarayı azaltıp da bırakmaya çalışmak da bir yol olabilir ancak her zaman sonuca ulaştıran bir yol değildir. Onun için tiryaki iradesini kullanıp bunu bırakmak istediği gün bırakması en doğru yoldur.  Nikotin tabletleri kullanmak da bir çözüm değildir. Sigara içilmez ancak sigaradan alınacak nikotin tabletten alındığı için sonuç değişmez. Tablet bittiği gün tiryaki sigara içmek ve o nikotini almak isteyecektir.  Diğer bir bırakma şekli de sigara içildiğinde vücutta çeşitli şekillerde rahatsızlık veren tabletlerdir. Sigarayı bırakmak için iradesini kullanamayan tiryakilerde bu tabletler denenebilir ancak bunların da başarı şansı yüksek değildir.

 

Yukarıdaki sebeplerden dolayı sigarayı bırakmak için iradeyi nasıl kullanabileceğimizi ve herhangi bir ilaç ya da vücuda zararlı bir şey kullanmadan sigara nasıl bırakabileceğimizi anlatacağım.

 

Sigarayı bırakmak için;

 

1-Sigara ve sigara ile ilgili malzemelerin atılması; Sigara tiryakisinin en korktuğu şey sigarası bittiğinde sigara bulamamaktır. Bu yüzden tiryaki sigara yedekler hatta sigara deposu vardır. İşte bırakmaya karar verdiği gün bunlardan kurtulmalıdır. İlaveten sigara küllüklerini, sigara çakmaklarını da atmalıdır.

 

2-Sigarayı bırakma kararı verildiğinde sigara içen kişilerle zaman geçirmeyin; bu onlarla ilişkilerinizi koparmak demek değildir. Çünkü yanınızda sigara içildiğinde sizin de canınız sigara içmek isteyecektir, içmeseniz bile onun yanında pasif içici olursunuz. Ancak en güzel davranış şekli onlarla konuşmanızdır. Onlara artık sigara içmediğinizi ve sigara içmemek için çaba sarfettiğinizi anlatın, bu yüzden onlarla beraberken sigara içmemeleri konusunda ricada bulunun. Sizi anlayışla karşılayacaklardır.

 

3-Sigara içilen ortamlardan uzak durun; Yasalar gereği zaten kapalı yerlerde sigara içilmez. Ancak açık ya da yarı açık alanlarda sigara içilen yerlerden uzak durun. Görüşmek istediğiniz arkadaşlarınızla onlardan ricada bulunarak sigara içilmeyen alanlarda görüşmek istediğinizi anlatın, sizin bu çabanızı görünce size yardımcı olacaklardır.

 

4-Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz gün sizi meşgul edebilecek başka şeyler yapın. Çekirdek çitlemek, sakız çiğnemek, yürüyüş yapmak, spora başlamak, tespih çekerek elinizi meşgul etmek, herhangi bir konuda kalem kullanarak yazı yazmak bunlardan bazılarıdır.

 

5-Vücudunuz sigaranın nikotinine alıştığı için yoksunluk sendromunda vücut halsiz kalabilir. Bunu bol su içerek, kahve ve çay içerek atlatabilirsiniz. Ancak unutmayın fazla kahve de vücudumuzda uyku sorunlarına ve çarpıntıya yol açabilir.

 

6-İşim çok stresli, sigara içmediğim zaman daha stresli ve sinirli oluyorum; bu da toplumda yanlış inanılan bilgilerdendir. Sigara stresi almaz, aksine insana stres verir. Bu insanın bilinç altında kendi yarattığı bir düşünce ve inanıştır. İlaveten şunu da söylemek gerek, stresi olmayan bir iş yoktur. Her işin kendine göre bir stresli olan yanları vardır. Onun için tiryakinin sadece kendi işinin zor ve stresli olduğunu zannetmesinden kurtulması gerekir. Bu stresin sigara içerek geçmeyeceğinin bilincine varması gerekir.

 

7-Sigarayı bıraktığında bu dünyada daha uzun yaşayacağını ve yaşadığı yılların daha sağlıklı olacağını ve en çok sevdiği insanlarla (çocukları, eşi, torunları) daha fazla vakit geçireceğini bilmesi sigarayı bırakmasında yardımcı olacaktır.

 

8-Sigara krizleri birkaç dakikadan daha fazla sürmez. Bu krizlerde tiryakide çok fazla sigara içme isteği olur. Bu yüzden bu krizli dönemleri atlatmak için önceden plan yapın. Bu planlar yukarıda saydığımız maddelerden birisi ya da birkaçı olabilir.

 

9-Sigarayı bırakırsam kilo alırım. Bu da yanlış inanışlardan birisidir. Sigara içerek kilo verilmez. Veya sigara bırakılırsa kilo alınmaz. Sigara tiryakisi sigarayı bıraktıktan sonra yukarıda bahsettiğim kendisini meşgul edecek konular yerine daha çok yemek yemeyi tercih ederse bu sonuç ortaya çıkar. Bu yüzden daha fazla yemek yemek yerine kendisini meşgul edecek başka şeylere yönelmelidir.

 

10-Sigarayı bırakınca çok sinirli oluyorum. Bu durumda arkadaşlarınızdan ve çevrenizdeki kişilerden yardım isteyebilirsiniz. Onlara sigarayı bıraktığınızı ve buna alışana kadar biraz sinirli bir yapınız olacağını ama bunun geçici olacağını anlatınız. Şimdiden elinizde olmadan onları kırabileceğinizden bahsedin bunun için özür dileyin. Size karşı anlayışlı olacaklardır.

 

Sigara bırakılınca tiryakide psikolojik ve fiziksel bazı sorunlar ortaya çıkar.  Sigara tiryakisinin bu şikayetleri sigara yoksunluk sendromundan kaynaklanır. Bunlar baş ağrısı, kaygı, anlam veremediği bir huzursuzluk, işine odaklanamama, stres, terleme, ağız kuruluğu, ağızda metalik tat, kalp atımının azalması ve sinirlilikdir. Psikolojik ve organik tüm bu sorunların geçici olduğunu bilmesi gerekir.

 

Sigara tiryakisi, sigaranın zararlı etkileri ve yoksunluk sendromu konusunda daha fazla bilgi sahibi olduktan sonra yukarıda bahsettiğim teknikleri kullanarak sigarayı bırakmayı başarabilecektir.

KÜBRA DEMİRBAĞ
Psikolojik Danışma Uzmanı ve Holistik Yaşam Koçu

Diğer makaleler

Kendinize hak ettiğiniz hayatı verin.

Aklınıza takılan sorular mı var?

Bize ulaşmaktan çekinmeyin.

[email protected]

Bir mail uzağınızdayız.